Potrivit unui studiu realizat de Manpower, în regiunea centrală şi sudică, perspectivele de angajare sunt rezervate în prima parte a anului viitor. Unii angajatori sunt pesimişti şi nu exclud concedieri masive în contextul crizei, deşi, teoretic, spun tot ei, problemele nu sunt atât de grave. Angajatorii din România sunt rezervaţi în ceea ce priveşte activitatea de angajare pentru trimestrul I al anului 2009. Aproape 60% din angajatori nu anticipează nicio schimbare, în timp ce aproape o treime dintre aceştia se aşteaptă să crească numărul de angajaţi în trimestrul următor.
Puţin peste 10% din ei sunt mai pesimişti şi anticipează însă o scădere a activităţii de angajare.
Angajatorii din regiunea centrală încă prevăd un climat favorabil angajărilor pentru trimestrul I al anului 2009. Potrivit studiului, previziunea de angajare este de +17%, în scădere cu doar 4 procente faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul II din 2008, scăderea este însă semnificativă: 18 puncte procentuale.
„Criza nu ne afectează“
Ioan Diniţă, patronul unei firme de construcţii din Braşov, este de părere că Executivul ar trebui să vină în sprijinul angajatorilor. „Singura soluţie, dacă va fi criză, este reducerea taxelor şi impozitelor la anumite produse, pentru stimularea consumului”, a spus acesta.
Diniţă apreciază însă că în România criza nu a ajuns, iar el nu se plânge de comenzi.
“Deocamdată, la noi este o criză indusă mai mult de mass-media, iar lumea s-a strâns ca ariciul. Nu trebuie să intrăm în această psihoză. Pentru că firmele româneşti sunt în afara acestei crize.
Nu putem spune că ne afectează criza pe noi. Avem de lucru suficient în domeniul construcţiilor, iar dacă statul continuă politica de investiţii în infrastructură, se va pune problema lipsei de forţă de muncă”