Vasile Salaru In ultimele luni ale acestui an, in Slovenia, Cehia, Lituania si Romania, social-democratii au capatat, in urma alegerilor generale, dreptul de a participa la formarea guvernelor anticriza. E un rezultat firesc al prabusirii liberalismului, modelul liberal de administrare a economiei si sferei sociale dovedindu-se inadecvat in chiar fortareata liberalismului mondial, SUA, unde Barack Obama a iesit castigator in alegerile prezidentiale tocmai cu un mesaj social-democrat.
Guvernele Statelor Unite si al Marii Britanii nationalizeaza cele mai mari banci comerciale, iar cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, spune ca modelul social-democrat trebuie sa fie urmat in intreaga lume. Pe intelesul tuturor, asta inseamna abandonarea privatizarilor si liberalizarii, consolidarea rolului statului ca jucator principal al investitiilor in economie, dar si in om, sustinerea producatorilor autohtoni, garantarea ascensiunii economice si a nivelului de trai. Serviciul de stat trebuie sa devina un loc de munca, de prestigiu si de perspectiva.
Marturisesc ca n-am crezut in alianta PD-L + PSD, dar recunosc ca un program anticriza necesita o larga majoritate parlamentara. E de preferat modelul german in care primele doua forte politice, una de stanga si una de dreapta guverneaza impreuna decat cel ucrainean care a dus tara vecina in pragul colapsului.
Romania are nevoie de proiecte strategice care sa permita mentinerea si implicarea cresterii economice, precum si cresterea reala a puterii de cumparare. Ar fi de dorit un guvern politic format din persoane de factura tehnocrata care sa faca trecerea de la "economia de consum" la "economia de dezvoltare". Asteptam masuri urgente de stimulare a exporturilor, dar si de stabilire a ramurilor economice cu potential maxim de creare de locuri de munca. Acestea merita investitii prioritare. Dar cate