Carnea de pasăre are mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât carnea de porc sau de vită. Acesta este principalul motiv pentru care carnea de pui, de curcan, de gâscă sau de raţă este recomandată atât copiilor, cât şi adulţilor şi vârstnicilor.
Carnea de pasăre conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari în alimentaţia noastră şi nu are grăsime în interiorul fibrelor musculare, potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. "Carnea de pasăre, prin cantitatea mare de proteine cu valoare biologică superioară (20%-22%) şi prin conţinutul de vitamine din grupul B, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru şi alte elemente minerale, are proprietăţi nutritive valoroase, fiind recomandată în alimentaţia echilibrată. Datorită acestor substanţe nutritive conţinute, carnea de pasăre este recomandată tuturor grupelor de vârstă", afirmă conferenţiar doctor Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu".
PUŢINE GRĂSIMI ŞI CALORII
Datorită structurii sale fine, carnea de pui sau de curcan se mestecă şi se digeră uşor, fiind alimentul ideal pentru copii şi vârstnici. Iar datorită proprietăţilor sale dietetice, carnea de pui (fără piele) poate fi consumată şi în perioadele de convalescenţă, fiind indicată în cazul pacienţilor cu boli cardiovasculare, pulmonare, digestive, hepatice etc.
Întrucât carnea de pui sau de curcan conţine puţine calorii, aceasta intră în componenţa majorităţii dietelor recomandate de nutriţionişti în cazurile de obezitate.
"Grăsimea din carnea de pasăre are o cantitate mică de colesterol"
Conf. dr Gabriela Radulian, medic primar nutriţionist
Valori nutriţionaleCarne (100 g) Apă % Proteine % Grăsimi % Minerale % Calorii
Pui 70 19 10 1 168
Curcan 67 23 8 1 173
Gâscă 55 17 26 1 308
Raţă 54 18 26 1,