Un prim ministru slab, desemnat in graba, dupa retragerea lui Theodor Stolojan, si promisiuni dificil de respectat: analistii pun sub semnul intrebarii capacitatea viitorului guvern de a face fata provocarilor crizei economice, scrie AFP.
Observatorii noteaza caracterul "contradictoriu" al draftului programului de guvernare, care promite reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB multiplicand insa cheltuielile publice.
"Acest program contine o lunga lista de masuri sociale dar nu precizeaza cum vor fi finantate", considera analistul economic si fostul bancher Bogdan Baltazar.
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, majorarea subventiilor pentru agricultura si dublarea alocatiilor pentru copii - "Daca toate aceste obiective vor fi realizate, bugetul va fi repede golit", spune Baltazar.
Noul guvern isi propune sa mentina cota unica de impozitare de 16%, dar masura va fi insotita, la cererea expresa a social-democratilor, de masuri compensatorii si deduceri pentru persoanele cu venituri mici. In plus, se doreste un TVA de 5% pentru alimentele de baza, dar si de cresterea TVA la 25% pentru produsele de lux.
"Imi aduce aminte de unul dintre programele epocii comuniste, plin de idei generoase", spune presedintele Confederatiei nationale a patronatului, Cristian Pirvan.
"Oferim asigurari ca totul va merge bine dar fara sa precizam de unde vin banii si nici cine va plati", a continuat el.
"Acest program este, inainte de toate, destinat categoriilor defavorizate si, in afara de cateva generalitati, nu contine nicio referire la criza", considera si analistul economic Dan Apostol.
Analistii remarca, printre altele, si "lipsa de expertiza" a lui Emil Boc in ceea ce priveste problemele economice, ceea ce ii va reduce capacitatea de a gestiona un guvern de coalitie intr-o perioada difi