Bursele traditionale vor avea de castigat pe termen lung in urma crizei financiare prin care au trecut incepand de anul trecut pietele din Statele Unite si Europa, pentru ca investitorii sunt mai atenti la riscurile la care se expun si incep sa incline in favoarea tranzactionarii pe piete mai transparente cum sunt bursele traditionale, crede Michael Buhl, joint-CEO al Bursei din Viena.
Bursa din Viena a finalizat in ultimele doua luni achizitia a trei burse din Europa Centrala si de Est - cele din Praga, Budapesta si Liubliana - si lucreaza la crearea unei platforme comune de tranzactionare a celor trei piete si a celei din Austria si la eficientizarea operatiunilor de pe cele trei piete.
Buhl a mai spus ca achizitia unui pachet de actiuni al Bursei de la Bucuresti nu are sens in prezent.
"Criza financiara va face ca investitorii sa fie mult mai atenti la pietele pe care tranzactioneaza din cauza riscurilor la care se expun. Unul dintre acestea este riscul ca nu stii cu cine tranzactionezi si nu stii care este riscul de a primi banii sau instrumentele pe care le cumperi, asa cum se intampla pe burse", a mai spus Buhl intr-un inverviu acordat ZF.
Tranzactionarea la Bursa de la Bucuresti nu asigura investitorii de riscul de contraparte, dar Depozitarul Central, care realizeaza decontarea operatiunilor, are in proiect implementarea unor proceduri de eliminare a acestui risc. Pe bursele care acopera acest risc investitorii nu tranzactioneaza de fapt intre ei, ci cu o entitate care le garanteaza livrarea titlurilor financiare sau a banilor.
Multe din activele "toxice" care au declansat criza financiara, care s-a propagat la nivelul intregii economii mondiale, erau tranzactionate de banci pe alte piete decat bursele traditionale, unde lipsa de transparenta si cea de lichiditate au contribuit in primele faze ale crizei la pierderi contabile ins