Dupa mai multe etape bifate din 1990 incoace, mediul de afaceri romanesc a ajuns sa priveasca inceputul lui 2009 ca pe un drum in ceata, spun reprezentantii industriei de marketing si comunicare. Business-urile autohtone vor fi scoase din ceata crizei, dupa caz, de educatie, loialitatea consumatorilor pentru branduri, noul guvern sau strategic planning.
“Eram la conacul meu din sudul Moldovei, era dimineata, ceata si ma uitam sa vad daca vine criza”, si-a inceput discursul Mihai Ghyka, fost director general la InBev Romania, invitat al conferintei “Industria de marcomm si criza economica”, organizata de International Advertising Association Romania. Spre bucuria sa, lui Ghyka nu ii disparusera inca leaturile din gard, chiar daca furtul de lemne din zona saracacioasa a sudului Moldovei a crescut ingrijorator in ultimele luni. Explicatia oferita de padurarul locului era ca s-au intors capsunarii din Spania care, pierzandu-si locurile de munca, isi rotunjeau acum veniturile furand lemne. Asa se vede criza de la sat.
La oras, companiile romanesti isi traiesc inceputul de criza in tacere, o practica obisnuita in astfel de situatii, spune Ghyka. Tacerea este provocata de nesiguranta din interiorul companiilor, intr-o perioada in care fiecare isi face griji pentru propriul viitor. “E ca atunci cand te afli intr-un avion care se prabuseste. Te gandesti la tine – nu la obiectivele companiei, nu la cat vinde, nu la taierea costurilor, ci daca tu vei mai avea un job in aceasta companie peste sase luni”.
Dupa experienta crizei financiare prin care a trecut Romania in anii '97-'99, Ghyka spera ca tacerea publica a companiilor este compensata de o comunicare interna ampla. “Comunica intern! Vrei sa te asiguri ca angajatii tai nu vor fi concentrati pe securitatea jobului, ci pe obiectivele companiei”, a spus fostul sef InBev.
Criza poate fi insa o buna opo