Criza financiară şi economică se face simţită deja în statisticile româneşti.
Dacă în primele nouă luni ale anului indicatorii statistici încă arătau creşteri în majoritatea sectoarelor de activitate, datele pentru octombrie reflectă începutul crizei în mai multe domenii.
Drept barometru pentru estimări servesc opiniile managerilor intervievaţi de statisticieni. La începutul lunii octombrie, reprezentanţii companiilor încă estimau pentru următoarele luni creşterea activităţii în toate sectoarele, cu excepţia construcţiilor. Însă, timp de o lună, aşteptările reprezentanţilor firmelor s-au schimbat, ei previzionând un viitor sumbru: scăderea activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii şi stoparea creşterii în comerţ, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De altfel, în ultimele luni a crescut şi numărul de şomeri. Rata şomajului era, în noiembrie, de 4,1%, când erau înregistraţi 377.000 de şomeri, cu 40.000 mai mulţi decât în iunie. Judeţele cu un şomaj de peste 8%, dublu faţă de media pe ţară, sunt Mehedinţi şi Vaslui.
Turismul, pe butuci
Datele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici confirmă, o dată în plus, că sectorul construcţiilor şi-a încheiat avântul. Numărul tranzacţiilor imobiliare lunare a scăzut cu aproape 10.000 în octombrie 2008 faţă de octombrie 2007. Reprezentanţii INS au afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că indicele preţurilor practicate pe piaţa imobiliară va fi publicat abia în 2010, pe baza datelor colectate în 2009.
Serviciile de piaţă prestate populaţiei au scăzut cu peste 12% în octombrie 2008 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cel mai mult au avut de suferit agenţiile de voiaj şi touroperatorii, afacerile acestora scăzând cu peste 60%.
Totuşi, creşterea economică pe primele nouă luni s-a situat la 8