Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Cluj, Daniel Don, afirma ca reprezentantii constructorului american al Autostrazii Transilvania nu ar fi respectat procedura legala de concediere a muncitorilor. El spune ca firma Bechtel ar putea fi adusa din aceasta cauza in fata instantei.
Conflictul dintre compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, si autoritatile romane a intrat intr-o noua faza. Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Daniel Don, a declarat ca ar putea da in judecata Bechtel. El ar urma sa ceara anularea tuturor deciziilor de concediere emise de conducerea companiei. si asta pentru ca Bechtel nu ar fi respectat procedura legala prevazuta in cazul unor concedieri colective. Planul de concediere impreuna cu masurile de protectie sociala oferite angajatilor ar fi trebuit prezentate mai intai sindicatului reprezentativ din companie. Abia dupa discutiile cu sindicalistii conducerea Bechtel ar fi trebuit sa anunte autoritatile.
Managerul general al Bechtel, Michael Mix, a anuntat ca firma ar urma sa concedieze 2.300 de angajati. Potrivit lui Mix, Bechtel nu isi mai permite sa finanteze lucrarile la autostrada, in conditiile in care Compania Nationala a Autostrazilor si Drumurilor Nationale din Romania intarzie sa achite o datorie de aproximativ 30 milioane de euro pe care o are fata de constructorul american. In plus, a adaugat Michael Mix, statul roman nu a expropriat terenurile pe care ar urma sa fie construit segmentul de autostrada dintre Gilau si Suplacu de Barcau.
Liderul Federatiei Sindicatelor Familia, Nicolae Fenesan, care reprezinta interesele angajatilor Bechtel, a declarat ca va ataca in instanta deciziile de concediere. "In 11 ani, nu am pierdut nici un proces deschis pentru apararea drepturilor salariatilor", a declarat Nicolae Fenesan.
Luc