Sute de bucuresteni au nevoie de asistenta medicala la domiciliu, insa tarifele mici restrang mult ajutorul pe care furnizorii de astfel de servicii medicale il pot acorda bolnavilor.
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a avut la dispozitie in 2008 pentru ingrijiri medicale la domiciliu un buget de numai 1.455.000.000 lei, adica 0,07% din totalitatea fondurilor alocate. Din cauza acestor sume mai mult simbolice, CASMB a epuizat in primele sase luni banii. Dr. Adina Geana, directorul CASMB, a mentionat ca in perioada iunie-octombrie, din cauza lipsei banilor, peste 300 de persoane s-au aflat pe listele de asteptare pentru a obtine decizia de ingrijire la domiciliu. Situatia s-a deblocat in urma rectificarilor bugetare. CASMB are contracte incheiate cu 11 astfel de furnizori. Acestia se plang ca tarifele serviciilor medicale decontate raman in continuare mici.
Organizatia Crucea Alb-Galbena a informat factorii de decizie asupra necesitatii finantarii corespunzatoare a acestor ingrijiri carora in tarile Uniunii Europene li se acorda atentia cuvenita. In Romania tehnicile medicale sunt platite cu sume derizorii. De exemplu, o perfuzare care implica cateter, solutie de perfuzare si seringi este decontata cu numai 8,3 lei. "Adresabilitatea este mare, dar nu sunt bani", sustin membrii fundatiei.
» Bolnavii care au nevoie de aceste ingrijiri cel mai des sunt cu boli neurologice, cancer in faze terminale, accidente vasculare cerebrale, plagi chirurgicale etc.
Sute de bucuresteni au nevoie de asistenta medicala la domiciliu, insa tarifele mici restrang mult ajutorul pe care furnizorii de astfel de servicii medicale il pot acorda bolnavilor.
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a avut la dispozitie in 2008 pentru ingrijiri medicale la domiciliu un buget de numai 1.455.000.000 lei, adica 0,07%