Traian Băsescu a dat coaliţiei un premier care va transmite ce i se spune în cască de la Palatul Cotroceni, iar coaliţia PSD-PDL i-a dat preşedintelui platforma electorală.
Documentul publicat ieri sub numele pretenţios de program de guvernare - compilat de „cine a mai trecut pe la partid“ - seamănă cu un manifest electoral. Şi ce blestem pe ţara asta aflată în pragul recesiunii economice, să primească un program de guvernare al cărui scop pare să fie doar asigurarea succesului celor două partide ce vor forma cabinetul la alegerile europarlamentare, şi al lui Traian Băsescu la prezidenţiale.
Majorarea venitului minim garantat la 600 de lei, a alocaţiilor pentru copii la 200 de lei, a subvenţiilor pentru agricultură, a punctului de pensie şi chiar a salariilor din educaţie şi din sistemul sanitar, reducerea TVA-ului la alimentele de bază la 5%, compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici. Din ce bani va fi acoperit acest banchet al săracilor, în condiţiile în care România se împrumută pentru a asigura cofinanţarea proiectelor din fonduri europene? Soluţia geniilor care au scris compunerea populistă: din creşterea taxelor pe produsele de lux şi din taxele pe nişte tranzacţii imobiliare utopice, în condiţiile în care piaţa a îngheţat în criză.
Secţiunea economică a pseudo-programului de guvernare e un adevărat dezmăţ, fără nicio justificare, alta decât anul electoral, imposibil de aplicat fără a duce ţara în incapacitate de plată. Nu e nici de stânga, nici de dreapta, ci populist, un program care satisface dorinţele poporului în detrimentul intereselor acestuia. Pot să înţeleg de ce s-a răzvrătit sufletul de contabil al lui Theodor Stolojan.
Programul de guvernare pe care cabinetul Boc-Băsescu va cere vineri învestirea în parlament transmite un semnal politic electoratului PDL şi al şefului statu