Medicul australian Philip Norrie susţine că a creat „cel mai sănătos vin din lume“, care curăţă vasele de sânge şi reduce riscul infarctelor, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.
Dr. Norrie, care are şi calificarea de istoric al vinurilor, spune că produsul său conţine într-o sticlă de 100 de ori mai multă substanţă antioxidantă naturală (resveratrol) decât se găseşte în vinul obişnuit.
Resveratrolul contribuie la optimizarea circulaţ iei sângelui, curăţând arterele de micile sau mai marile depuneri de grăsime, numite plăci aterosclerotice. Norrie afirmă că orice tip de vin „îmbogăţit“ cu acest antioxidant, care nu modifică în niciun fel gustul sau buchetul licorii, poate acţiona ca un „vidanjor vascular“.
„În timp ce efectele pozitive ale consumului moderat de vin sunt documentate de multă vreme, includerea în băutură a unor mari cantităţi din acest antioxidant benefic este o veste foarte bună pentru consumatorii de vin“, a declarat doctorul australian.
„Să-i determini pe oameni să renunţe la fumat, să facă exerciţii fizice şi să slăbească sunt toate idei minunate, dar prea puţini o şi fac. A-i face să consume două pahare cu vin e mai realist, mai plăcut şi mult mai sănătos, acum că l-am făcut şi benefic. Ce am putut face noi a fost să sporim nivelul de resveratrol din vin şi nici nu v-aţi da seama că e acolo. Practic îl beţi şi vă curăţaţi arterele“, a adăugat Norrie.
Doctorul produce acum o gamă de vinuri proprie, din soiuri precum Chardonnay sau Shiraz, toate conţinând resveratrol în concentraţie de 100 de miligrame la litru.
Carton în loc de sticlă
Compania viticolă americană FOUR se laudă că a realizat o premieră în sectorul vinurilor de calitate, comercializând pe piaţă mai multe astfel de soiuri, între care Cabernet Sauvignon, în tuburi de carton de 3 litri.