Romanul „Cărţile junglei” de Rudyard Kipling, scriitor premiat cu Nobel în anul 1907, va fi vândut mâine împreună cu ziarul „Adevărul“. „Kipling mă impresio-nează pentru că este cel mai complex om de geniu, de o inteligenţă fină, cum n-am mai văzut până acum”, a spus scriitorul Henry James. Autorul englez Joseph Rudyard Kipling (1865 – 1936) s-a născut la Bombay, India, însă a urmat şcoala în Anglia, la United Services College, Bideford. În 1882 s-a reîntors în India unde a lucrat la mai multe ziare anglo-indiene.
De tânăr s-a remarcat ca scriitor, devenind faimos în scurt timp. Rudyard Kipling a fost unul dintre cei mai populari autori englezi ai secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.
„Profetul imperialismului britanic”
A fost primul scriitor de limbă engleză care a primit cea mai înaltă distincţie în literatură, premiul Nobel pentru „extraordinarul său talent narativ”. I s-au oferit în timpul vieţii mai multe premii, printre care cele de poet laureat şi de cavaler, pe care însă le-a refuzat.
George Orwell l-a numit „profetul imperialismului britanic”, iar criticul Douglas Kerr – „autorul incomparabil. O forţă literară, cu har narativ”. I-a plăcut să călătorească şi să descopere locuri noi. În calitate de corespondent al publicaţiei indiene „Pioneer” din provincia Allahabad, a cunoscut mai bine zona şi viaţa băştinaşilor.
În 1886 a publicat prima colecţie de versuri, „Departmental Ditties”, iar doi ani mai târziu i-a apărut, la Calcutta, prima colecţie de proză, la o lună după ce a împlinit 22 de ani.
A continuat cu o serie de povestiri scurte – „Soldiers Three”, „The Phantom Rickshaw” sau „Wee Willie Winkie”. În martie 1889, Kipling a părăsit India pentru a se îndrepta spre Londra, prin Rangoon, Singapore, Hong Kong. A călătorit prin toată America, oprindu-se în San Francisco, Port