Produsele de Crăciun din supermarketuri sunt pline de chimicale. Alimentele bio fac legea doar la târgurile tradiţionale . Bucureştenii care au vizitat târgul organizat la Muzeul Satului au ascultat colindele lui Ştefan Hruşcă şi au putut cumpăra produse ecologice. Făină de grâu, zahăr cristalizat, grăsimi vegetale hidrogenate, gluten vital, enzime, emulsifianţi, antioxidanţi, ouă şi înlocuitor de ouă, arome artificiale şi îndulcitori sunt câteva dintre ingredientele cozonacilor Lujerul, puşi pe piaţă spre deliciul românilor.
Propionatul de calciu sau E282 pe post de conservant face ca acest cozonac bine crescut şi rumenit să aibă un termen de valabilitate mult mai mare decât unul preparat cu ingrediente naturale.
Şi cozonacul Boromir conţine multe ingredinte care nu spun mai nimic multora dintre români, poate doar chimiştilor de specialitate.
Cert este că, doar citind etichetele mulţi nu-şi prea pot da seama ce este natural şi ce nu în preparatul respectiv. Pe ambalajul produsului este specificat că acesta nu conţine organisme modificate genetic, dar că este tratat cu alcool etilic.
Preţul unui kilogram dintr-un astfel de cozonac poate ajunge şi la 15 lei.
Cozonac tradiţional din Bucovina
La sfârşitul acestei săptămâni, la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Lucian Nisioi şi Mihalea Iacob au venit tocmai din Bucovina, de la Câmpulung Moldovenesc, să le vândă bucureştenilor, cozonaci tradiţionali cu nucă.
Ingredientele: făină de grâu, zahăr, lapte, ouă, ulei. Cozonacii nu conţin conservanţi, de aceea trebuie consumaţi până în preajma Sărbătorilor, nu mai târziu. La aşa un cozonac însă şi preţul a fost pe măsură: 35 de lei pentru două kilograme. Bucovinenii nu au plecat însă cu niciun cozonac înapoi.
La numai câteva “căsuţe” distanţă, Varga Geza, din Odorheiu