Bancile din 29 de judete au inregistrat in luna octombrie retrageri cumulate ale depozitelor populatiei de trei miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro) fata de luna precedenta, fiind pentru prima data anul acesta cand soldul total al depozitelor a inregistrat o scadere vizibila. In celelate judete au fost usoare cresteri.
Bucuresti, Cluj, Brasov, Timis si Constanta sunt zonele unde soldul depozitelor constituite de populatie a scazut cel mai mult in octombrie, in total cu 2,5 miliarde de lei (0,67 miliarde de euro).
Bancile din Capitala au inregistrat o pierdere de circa 6% din depozitele atrase de la populatie in octombrie fata de luna septembrie. Scaderea soldului depozitelor din Bucuresti, de 2 mld. lei (0,53 mld. euro), a insemnat in octombrie 70% din scaderea la nivel national.
Scaderea soldului la nivel national a fost in octombrie de 3,6%, dupa cresteri lunare de unu, doua sau chiar trei procente.
Soldul total al depozitelor populatiei a coborat in octombrie la 79,9 miliarde de lei (21,8 miliarde de euro). Doar in 13 judete din tara sumele tinute de populatie la banci au crescut in octombrie. Insa valoarea totala plusata de populatia din cele 13 judete nu acopera nici 4% din scaderea depozitelor in Bucuresti.
"Luna octombrie a fost dificila pentru banci, care au nevoie de resursele populatiei pentru a acorda credite. Deponentii nu au incredere din cauza volatilitatii cursului de schimb, a asteptarilor inflationiste, a mediului economic in general. Desi dobanzile au crescut foarte mult, nu au reusit sa estompeze sentimentul de neincredere. Este de asteptat ca in urmatoarea perioada sa se stinga sentimentul de neincredere", a comentat analistul financiar Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting.
Scaderea depozitelor din octombrie a fost coroborata cu scaderea creditarii, care de la inceputul anului a