Un prim draft al componentei guvernului Emil Boc a fost negociat ieri intens de cele doua partide ale coalitiei: PDL si PSD. Executivul, in noua conceptie politica, are in componenta 18 ministere, un vicepremier si un portofoliu de ministri delegati. Cu patru ministri mai putin decat fusese negociat initial, astfel ca patru aspiranti s-au trezit pe dinafara. Un cabinet ingrasat cu doua ministere fata de 16, cate sunt acum, in ajunul Craciunului. si un ministru delegat in plus, la care se adauga vicepremierul. Dupa retragerea lui Stolojan – considerat un tehnocrat –, dupa cum arata lista provizorie, guvernul Boc ar fi politizat excesiv, format aproape in exclusivitate din oameni politici cu functii de conducere in cele doua partide.
Lipsesc din fruntea ministerelor tehnocratii, in special din domeniul economic si financiar, mai ales in contextul crizei care se anunta anul viitor. Potrivit unei liste provizorii a componentei Cabinetului Boc, negociata ieri de cele doua partide, multi fosti ministri sunt reactivati, reasezati in functii pe care le-au ocupat in guvernarile Nastase sau Tariceanu I. Unii s-au remarcat in special prin scandaluri legate de cazuri de coruptie, nicidecum prin mari realizari. Un exemplu in acest sens il constituie mandatul lui Ilie Sarbu ca ministru al Agriculturii in perioada 2001-2004, perioada in care acest domeniu a fost tinta unor jafuri din banul public si din patrimoniul agricol. Acum, Sarbu este propus din nou ca ministru sau vicepremier. De asemenea, sunt prezente pe organigrama posibila a Guvernului destule persoane controversate, baroni locali, unii cercetati penal, trimisi in judecata sau imbogatiti de-a lungul anilor din banii publici.
Astfel, Ministerul Transporturilor (dorit de PSD), care va coordona masive investitii in infrastructura, va fi condus, cel mai probabil, de baronul de Teleorman Liviu D