Intr-o perioada in care tot romanul cauta porc pentru masa de Craciun, braileanul Nicu Cazan ofera o alternativa de tip american: curcanul. Dar nu orice fel de curcan, ci unul care cintareste peste 30 kilograme si are carne fara grasime si colesterol, numai buna pentru persoane cu probleme cardiovasculare. Cazan spune ca rasa pe care o creste el a fost creata in fermele vest europene, special pentru a da carne multa si macra. Este vorba despre specia denumita, in termen de specialitate, "big 6", iar pentru cine nu stie "big" inseamna "mare", in limba engleza. La prima vedere insa, curcanii respectivi nu par cu mult mai mari decit semenii lor de prin curtile taranilor nostri. Daca incerci sa-i iei in brate, insa, atirna de parca ar avea plumb sub pene. Este o chestiune care tine de genetica, dar si de tehnologia de crestere. Nicu Cazan ne-a explicat ca, pentru a ajunge la parametrii optimi, curcile in cauza trebuie hranite, in primele trei luni de viata, cu un complex special de proteine, vitamine si minerale, amestecat cu malai. Dupa trei luni, li se da o mixtura formata 50% din porumb si griu si 50% din soia si floarea-soarelui. Cel mai greu exemplar obtinut de Cazan cu aceasta metoda a ajuns la 35 kg, in opt luni. "Daca il lasam pina implinea un an, ar fi facut 40 kg, limita de greutate a acestei specii", ne-a spus crescatorul. Curcanii sai nu prea reusesc, insa, sa supravietuiasca pina la un an, deoarece cererea e mare, iar stapinul incearca sa nu-si dezamageasca clientela formata in cei cinci ani de cind creste aceasta rasa. Pretul este pe masura calitatii carnii, ajungind la 15 lei per kilogram, in viu. Un curcan de 30 kg costa, astfel, 450 lei, dar chiar si asa exemplarele cele mai grele se vind rapid. Nicu Cazan ne-a spus ca din ultimul lot, de 30 de capete, i-au mai ramas doar trei, de cind lumea a inceput sa se pregateasca pentru sarbatoarea Craciunului. "In