Scenariul unui curs de peste 4 lei pentru un euro la inceputul anului viitor se contureaza tot mai clar, pe masura ce persistenta aversiunii fata de risc si penuria de lichiditati pe pietele internationale fac tot mai greu de finantat deficitul extern.
Inclusiv o parte din analistii locali vad probabil trecerea euro de 4 lei, cel putin la inceputul anului viitor, insa opiniile sunt inca divergente.
Printre cei mai pesimisti sunt analistii ING si RBS, care nu exclud posibilitatea ca euro sa depaseasca in lunile urmatoare maximul istoric atins in 2004, de 4,2 lei.
"Cursul ar putea sa urce la 4,2 lei pentru un euro pana in septembrie 2009, dar exista riscuri ca niveluri chiar mai inalte sa fie atinse inainte de acest moment. Pe masura ce slabiciunile economiei romanesti vor deveni mai evidente, presiunea asupra leului va deveni mai puternica", noteaza analistii ING Bank din Romania.
Analistii RBS Bank Romania vad euro la 4 lei in ianuarie, cursul urmand sa scada usor pana in martie (la 3,9 lei/euro), pentru a se corecta in lunile de vara la 3,95 lei/euro. Pe de alta parte, analistii bancii noteaza ca "nu este nicio garantie ca maximul istoric de 4,2 lei/euro va constitui un prag de rezistenta puternic". Si analizele recente ale BCR indica un curs mediu de putin peste 4 lei/euro in 2009.
In cea mai recenta proiectie de curs a Raiffeisen Bank Austria, economistii bancii indica un nivel de curs de 3,95 lei/euro in martie anul viitor, cu 20 de bani peste nivelul pe care il anticipau in prognoza din noiembrie.
De altfel, chiar oficialii BNR au dat semnale privind o posibila deprecierea a leului sub presiunea puternica a contextului international nefavorabil care dubleaza dezechilibrele din economie, principala preocupare in prezent fiind mentinerea volatilitatii la niveluri suportabile.
Chiar guvernatorul Mugur Isarescu a aratat recent