Parlamentul European a respins miercuri proiectul de lege privind saptamana de lucru si sustine ca ea trebuie sa fie de maximum 48 de ore. Principalii beneficiari ai acestei decizii ar fi cei care lucreaza in spitale, cadrele medicale si studentii la medicina, carora perioada de garda inactiva - cazul in care asigura serviciul de permanenta, dar nu sunt chemati la serviciu - ar putea sa le fie considerata tot timp de lucru. Propunerea legislativa intra in faza de conciliere, pentru a se ajunge la o pozitie comuna intre Parlament si Consiliu. In cazul in care nu ajung la un acord, Comisia trebuie sa vina cu o noua propunere legislativa.
Eurodeputatii au solicitat, in cea de-a doua lectura a propunerii legislative privind timpul saptamanal de lucru, sa nu existe exceptii de la 48 de ore si ca perioadele de garda, inclusiv perioada inactiva (de permanenta) sa fie considerata drept de lucru. Toate exceptiile de la aceasta regula ar trebui sa expire in urmatorii trei ani. Pentru a modifica pozitia comuna a Consiliului, a fost nevoie de majoritatea absoluta a voturilor pentru amendamentele aduse de comisia de specialitate din PE, majoritate intrunita prin cele 393 de voturi pentru.
Victoria parlamentarilor europeni este, de fapt, "o victorie pentru cele 200 milioane de medici si studenti la medicina din UE", sustin parlamentarii.
Propunerea legislativa asa cum a fost ea modificata de Parlament prevede perioade de repaus compensatorii si masuri pentru a garanta ca timpul de lucru al unui angajat cu mai multe locuri de munca sa fie definit ca suma perioadelor de timp lucrate in cadrul fiecarui contract pe care il are.
Timpul de garda trebuie considerat in integralitatea lui timp de lucru, inclusiv perioada inactiva, adica perioada in care asigura permanenta, in care nu sunt la serviciu. De altfel, potrivit jurisprudentei Curtii Europen