Sărăcia, dar şi neglijenţa mamelor, au dus la o „explozie” de naşteri premature în ultimul an. Medicii de la maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai importantă din Moldova, se confruntă cu o „avalanşă” de copii născuţi prematur. Numărul acestora s-a dublat practic la sfârşitul acestui an, de la 30-40 de cazuri pe lună, la 70 de naşteri premature. Copiii născuţi înainte de termen sunt foarte fragili şi expuşi la îmbolnăviri, iar îngrijirea lor necesită multă atenţie şi aparatură modernă.
,,Nu am avut probleme deosebite în timpul sarcinii, dar am născut mai devreme. Copilul era foarte, foarte mic, dar a fost ţinut în maternitate până a ajuns la 2,5 kilograme. Acum e bine”, spune Roxana, care şi-a adus pe lume copilul în luna a şaptea.
Unul din zece bebeluşi vine înainte de termen
Situaţia de la „Cuza Vodă” este doar „vârful aisbergului”. În fiecare judeţ al Moldovei s-au înregistrat sute de naşteri premature. În maternitatea din Piatra Neamţ, de la începutul anului până în prezent, au fost aduşi pe lume, înainte de termen, 237 de bebeluşi.
În judeţul Bacău, din 6.353 de nou-născuţi, 606 au fost prematuri. Mai îngrijorător, numărul naşterilor „normale” a scăzut comparativ cu anul trecut, în vreme ce naşterile premature s-au înmulţit. Ceva mai bine în statistici stă Vrancea, unde, din 4.200 de copii, doar 328 au venit pe lume înainte de vreme.
Bebeluş de 700 de grame, la Focşani
Cel mai mic copil care s-a născut în acest an la Spitalul din Focşani a cîntărit doar 700 de grame. Dr. Mihail Cârstea, purtătorul de cuvînt al unităţii spitaliceşti, spune că fetiţa a fost stabilizată de medici, iar după cîteva luni a plecat împreună cu mama ei acasă.
,,Copiii sub un kilogram sînt consideraţi avortoni. O parte dintre ei pot trăi şi pot fi recuperaţi, dacă există anumite condi