Viitorul guvern trebuie să rezolve excesele economiei de piaţă, nu să ajungă la concluzia că trebuie să se amestece în mecanismul pieţelor libere. În povestirea „În Casa Bunicilor“ a lui Ionel Teodoreanu, nepotul (personajul principal) începe vizita la bunici prin a afla sumedenia de lucruri pe care nu are voie să le facă, enumerate sacadat: „să nu, să nu, să nu…“. La vårsta maturităţii, îşi aduce aminte cu afecţiune de întreaga experi
Viitorul guvern trebuie să rezolve excesele economiei de piaţă, nu să ajungă la concluzia că trebuie să se amestece în mecanismul pieţelor libere.
În povestirea „În Casa Bunicilor“ a lui Ionel Teodoreanu, nepotul (personajul principal) începe vizita la bunici prin a afla sumedenia de lucruri pe care nu are voie să le facă, enumerate sacadat: „să nu, să nu, să nu…“. La vårsta maturităţii, îşi aduce aminte cu afecţiune de întreaga experienţă, dar efectul traumatizant al tuturor prohibiţiilor încă îl urmăreşte.
În plin proces de „armonizare“ şi „elaborare“ a planului pe care-l va pune în practică noul guvern, povestirea lui Teodoreanu, oricåt de ilar ar părea, oferă un mesaj foarte important. În mijlocul unei furtuni de solicitări, promisiuni şi priorităţi de pe lista noului guvern, ar fi sănătos şi util ca viitorul cabinet Stolojan să nu piardă din vedere cåteva lucruri pe care NU trebuie să le „adulmece“ nici măcar în gånd, darămite în practică.
Un prim exemplu ar fi să nu lase chestiunile urgente să îi distragă atenţia de la cele cu adevărat importante. Asta e mai uşor de zis decåt de făcut, dar reprezintă un principiu sănătos pe care noul executiv nu-şi permite să-l ignore dacă vrea să-şi construiască apărarea anticriză. Actuala conjunctură reprezintă o oportunitate de a drena excesele economiei, recalibrånd-o, şi a pune bazele unei reveniri la echilibru după ce trece furtuna. Investiţiile în infrastructură