Fie că sunt furnizaţi de Romsilva sau tăiaţi ilegal, naturali sau artificiali, brazii aşteaptă în pieţe să fie vânduţi şi împodobiţi. Sursa: Remus Suciu
Mirosul de brad, molid sau tuia a început să-i îmbie deja pe muşteriii pieţelor din toată ţara. În pieţele din Hunedoara şi Deva a crescut numărul proprietarilor de păduri care vând brazi de Crăciun. Cei mai mulţi sunt veniţi din judeţul Alba. Preţurile brazilor autohtoni variază între 30 şi 150 de lei. Cei importaţi din Austria au preţuri cuprinse între 100 şi 150 de lei.
„Nici eu şi nici soţul nu concepem să nu avem brad natural de Crăciun într-un colţ al camerei mari. Nici nu vrem să auzim de brad artificial. Sper să găsesc unul frumos, până în 100 de lei, şi-atunci totul va fi perfect“, spune Ana-Maria Matei, de 29 de ani.
Cine nu mai are bani şi pentru un brad se mulţumeşte cu câteva crenguţe. „Sunt destul de bătrână ca să mă mai apuc să împodobesc acum bradul. Două-trei crenguţe cu 10 lei sunt de ajuns“, mărturiseşte Viorica Popa, de 62 de ani.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Hunedoara, la nivelul întregului judeţ vor fi scoşi la vânzare doar aproximativ 2.000 de pomi de iarnă. Silvicultorii susţin că pădurile de brad şi molid existente sunt insuficiente şi prea tinere pentru a se face recoltări, aşa încât numărul brazilor scoşi la vânzare va fi mic în raport cu cererea. Preţul variază, în funcţie de înălţime şi de specie, între 20 de lei, pentru un brad de până la 1,3 metri înălţime, şi 25 de lei, pentru brazii de 3 metri. Un brad artificial se vinde la preţuri cuprinse între 25 şi 120 de lei, în funcţie de textură, culoare şi dimensiuni.
Importaţi din Danemarca
La Arad, primii brazi de Crăciun au fost aduşi tocmai din Nordul îndepărat. „Sunt brazi aduşi din Danemarca, acolo sunt crescuţi în locuri speciale. Arată mai bi