Creditele neperformante au ajuns sa reprezinte in septembrie 5,28% din totalul creditelor acordate de banci, cel mai inalt nivel inregistrat din martie 2003, arata datele BNR.
Ponderea acestor credite a urcat abrupt din primavara lui 2007, cand se afla la un nivel redus, de 3%. La BCR, cea mai mare banca de pe piata, ponderea creditelor neperformante se situa in septembrie la 3,4%. Dominic Bruynseels, presedintele executiv, sustine ca este un nivel "confortabil", insa spune ca este de asteptat o usoara deteriorare din cauza cresterii somajului.
Totusi, analistii remarca ponderea foarte mare a creditelor clasificate ca fiind "in atentia managementului", acestea reprezentand 26,6% din portofoliu, plus inca 8,9% reprezentand credite "sub standard".
"Este doar o clasificare realizata dupa instructiunile BNR, care impun diferentieri dupa numarul de zile de intarziere la plata ratelor, nu este ceva ingrijorator. Fiind doar de sase luni la conducerea BCR, impresia mea este ca in Romania clientii tind sa se angajeze la credite intr-o maniera mai 'liberala' decat in alte tari, asa ca avem de lucru pentru a induce ajustarea acestui tip de comportament", a comentat Bruynseels.
El mai precizeaza ca functiile de management al riscului au fost complet centralizate la BCR si aliniate la standardele bancii-mama, Erste Bank, iar vanzarile de credite noi se concentreaza pe zona ipotecarelor si a creditelor de consum cu garantii.
La Raiffeisen Bank, a patra institutie de credit dupa valoarea activelor, creditele si dobanzile clasificate in categoriile indoielnic si pierdere au ajuns sa reprezinte in septembrie 3,51% din totalul creditelor si dobanzilor, exclusiv elementele in afara bilantului.
Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, al doilea jucator de pe piata, a raportat pentru jumatatea anului o pondere a creditelor "indoielnice" din