Cea mai mare fraudă de pe Wall Street afectează deja numeroase bănci europene, dar şi celebrităţi hollywoodiene. Autorităţile americane vor lichida compania de investiţii a magnatului Bernard Madoff, însă pierderile globale nu vor putea fi recuperate. Şocul celei mai mari fraude ce a avut loc vreodată pe viaţa financiară globală s-a răspândit în întreaga lume, pe măsură ce tot mai multe bănci, organizaţii de caritate sau chiar persoane fizice bogate au anunţat că sunt victimele schemei lui Bernard Madoff.
După piaţa financiară americană, ieri a venit rândul marilor grupuri bancare europene sau asiatice să anunţe pierderi importante.
Grupurile financiare europene şi asiatice au estimat deocamdată valoarea totală a pierderilor la „doar” câteva sute de milioane de dolari, însă „lista” a rămas în continuare deschisă. În orice caz, Madoff însuşi estimase efectele fraudei, la nivel mondial, la aproximativ 50 de miliarde de dolari.
FMI acuză SUA
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, deplânge faptul că Statele Unite nu au fost supuse niciodată evaluărilor din partea organismului financiar.
“Nu este surprinzător că există hoţi. Întrebarea este: cine face poliţia?”, a atacat acesta voalat autorităţile americane, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Madrid.
Discursul lui Strauss nu reprezintă o noutate. Mai multe organisme financiare internaţionale, printre care şi FMI, dar şi mai mulţi lideri politici susţin că guvernul federal american ar trebui să controleze mai bine piaţa financiară americană.
Unii investitori consideră că, dacă ar exista un control mai puternic, astfel de “scheme” financiare ar fi imposibil de pus în practică.
Deocamdată, autorităţile americane au decis lichidarea companiei conduse de Madoff.