Putini isi imaginau in seara zilei de 30 noiembrie ca niciunul dintre cele doua partide "balama" nu va intra in viitorul guvern.
Ba chiar era foarte probabil ca amandoua sa fie din nou la putere, fie alaturi de PD-L, fie alaturi de PSD.
Si totusi, iata ca PNL si UDMR sunt marii perdanti ai alegerilor, alcatuind o opozitie firava a carei singura speranta de manifestare ceva mai serioasa sta intr-un eventual sprijin al opozitiei ce se contureaza clar in interiorul puterii.
Ambele au jucat la mai multe capete si au pierdut, ambele isi platesc, intr-un fel, tradarile repetate.
PNL a primit legea electorala, dar nu si-a indeplinit, la randul sau, in noaptea de dupa alegeri, obligatia fata de PSD. O ezitare care i-a fost fatala.
Cat despre tradarea cea mare, a Aliantei DA, ea a fost improspatata prin pozitia absolut inflexibila cu care PNL a mimat negocierea pentru constituirea unei guvernari de dreapta.
Liberalii s-au trezit la randul lor tradati intai de UDMR, care a sarit in barca PD-L, apoi de PSD, care s-a dus in aceeasi directie. Perspectivele ii sunt sumbre.
Potrivit protocolului semnat duminica intre noii parteneri de guvernare, reforma electorala va continua. Asta inseamna, cel mai probabil, trecerea la un vot uninominal pur, fie intr-un singur tur, fie in doua tururi de scrutin.
Daca e sa luam rezultatele de anul acesta, un asemenea sistem ar fi aruncat aproape toti liderii PNL in afara Parlamentului.
Pe de alta parte, se pare ca PSD si PD-L intentioneaza sa-si imparta tara in feude locale pe care sa le controleze in exclusivitate - presedinte de consiliu judetean + prefect.
In aceste conditii PNL va fi sufocat, iar alesii sai locali vor pleca masiv fie in PD-L, fie in PSD. Deja teritoriul clocoteste de furie impotriva deciziei de la centru care