Programul aliantei PD-L - PSD are in primul rand masuri sociale. Singura decizie de dreapta este mentinerea cotei unice.
PD-L si PSD au finalizat ieri in linii mari programul de guvernare comun (2009-2012) construit pe un scenariu de crestere economica in 2009 de 3,5% si care abunda in promisiuni privind facilitati fiscale, reducerea TVA, alocari suplimentare pentru sanatate, educatie sau pensii.
Programul urmeaza sa fie depus sambata la Parlament, urmand ca luni Legislativul sa-l voteze impreuna cu echipa ministeriala a lui Emil Boc.
Noul guvern mareste numarul de ministere de 15 la 18, desi in campanie era promisa debirocratizarea si eficienta administratiei.
"Este vorba despre un program stangist si etatist, care nu ia in calcul faptul ca anul viitor vor fi mai putini bani la buget. Nu se spune nimic in program despre sursele de finantare", afirma analistul politic Stelian Tanase.
Guvernul viitor se angajeaza prin programul de guvernare sa reduca Taxa pe Valoarea Adaugata la 5% pentru alimentele de baza, concomitent cu cresterea TVA pentru produsele de lux la 25%. Masura a fost continuta in programul PSD, in vreme ce din programul PD-L a fost preluata in programul guvernului masura ca impozitul pe profit, precum si cota de impozitare directa a veniturilor sa fie mentinute la 16%.
Ministrul finantelor inca in functie, Varujan Vosganian (PNL, trecut in opozitie), a sustinut ieri ca facilitatile fiscale, reducerea TVA si alocarile suplimentare pentru sanatate (6% din PIB), educatie (6% din PIB), pensia medie (cresteri de 28% anul viitor) vor duce la un deficit bugetar de 6% din PIB in 2009. "Guvernul Boc va fi nevoit sa majoreze unele impozite daca se mentin actualele angajamente", a spus Vosganian.
Programul nu vorbeste de cresteri de taxe decat pasager (de pilda TVA la 25% pentru produse de lux) sau cand, fara sa detal