American International Group (AIG) a vandut instrumente financiare bazate pe ipoteci in valoare de 39,3 mld. dolari (29,1 mld. euro) unui fond administrat de autoritatile de la Washington. Miscarea vine pe fondul incercarilor guvernului federal de a limita pierderile inregistrate de companiile care au incheiat tranzactii cu asiguratorul american, scrie Bloomberg.
AIG va primi circa 19,8 mld. dolari (14,7 mld. euro) pentru activele vandute guvernului american, se arata intr-un comunicat al companiei newyorkeze. Finantarea acestei tranzactii a fost asigurata, in mare parte, de filiala din New York a bancii centrale americane (Fed), aceasta fiind si cea care urmeaza sa beneficieze cel mai mult in urma unei eventuale vanzari a activelor cu un pret peste cel de achizitie.
"Crearea si lansarea acestui fond va lasa in urma problemele cu lichiditatea asociate pana acum programului guvernamental de sprijinire a AIG", a declarat Edward Liddy, directorul executiv al AIG. Pana acum, Fed a pus la dispozitia AIG 152,2 mld. dolari (112,9 mld. euro) in incercarea de a salva asiguratorul american de la faliment si de a evita o escaladare a turbulentelor de pe piata financiara.
Programul guvernamental de salvare a AIG include un credit in valoare de 60 mld. dolari, investitii guvernamentale de 40 mld. dolari si un fond de 30 mld. dolari destinat achizitionarii de active neperformante detinute de catre companie. AIG a raportat pierderi timp de patru trimestre consecutiv, acestea totalizand 43 mld. dolari (31,9 mld. euro). Pe fondul pierderilor suferite, valoarea de piata a companiei s-a prabusit cu 97% pe Bursa din New York, in 2008.
Problemele AIG au inceput in momentul in care asiguratorul a investit banii obtinuti din active imprumutate investitorilor in instrumente financiare bazate pe ipoteci, a caror valoare s-a prabusit dupa declansarea crizei subprime.