Preţurile alimentelor au revenit la nivelurile de la începutul lui 2006, alungånd îngrijorările de la începutul lui 2008, cånd Banca Mondială şi FMI avertizau că scumpirile record riscă să arunce lumea a treia în foamete. Criza are şi efecte pozitive. Nu doar cotaţiile acţiunilor marilor companii au înregistrat declinuri spectaculoase, ci şi preţurile produselor alimentare afişate de bursele internaţionale. În virtutea principiului potrivit căruia cotaţiile de
Preţurile alimentelor au revenit la nivelurile de la începutul lui 2006, alungånd îngrijorările de la începutul lui 2008, cånd Banca Mondială şi FMI avertizau că scumpirile record riscă să arunce lumea a treia în foamete.
Criza are şi efecte pozitive. Nu doar cotaţiile acţiunilor marilor companii au înregistrat declinuri spectaculoase, ci şi preţurile produselor alimentare afişate de bursele internaţionale. În virtutea principiului potrivit căruia cotaţiile de pe bursele de mărfuri dau tonul pentru evoluţia preţurilor pe pieţele reale, în perioada viitoare, ar trebui ca şi preţurile la raft să înregistreze scăderi faţă de cele afişate în prima jumătate a lui 2008.
Acest fapt a fost semnalat săptămåna trecută şi de Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, într-o adresă pe tema stabilităţii preţurilor trimisă unui comitet din cadrul Parlamentului European. „Scăderea în continuare a preţurilor mărfurilor creează presiuni pentru reducerea inflaţiei“, se arată în documentul citat de presa internaţională. Potrivit lui Trichet, riscurile de creştere a inflaţiei sunt inversarea tendinţei de pe piaţa mărfurilor, precum şi presiunile interne asupra preţurilor.
Ieftiniri record la gråu
Preţul gråului a avut cea mai spectaculoasă evoluţie la bursa din Chicago, cea mai mare bursă de mărfuri din lume. Valoarea unui contract futures a scăzut de la nivelul maxim înregistrat în