Sute de hectare de terenuri şi proiecte imobiliare de miliarde de euro au rotunjit în ultimii ani averile de top. Însă criza financiară de anul acesta a adus primele pierderi masive. Aproape jumătate din averile din Top 300, adică peste 19 miliarde de euro, erau reprezentate în 2007 de plasamentele imobiliare. De altfel, reţeta „cumperi azi un teren pe un leu şi-l vinzi måine de zeci de ori mai scump“ a fost aplicată de mulţi romåni, ale căror averi au cresc
Sute de hectare de terenuri şi proiecte imobiliare de miliarde de euro au rotunjit în ultimii ani averile de top. Însă criza financiară de anul acesta a adus primele pierderi masive.
Aproape jumătate din averile din Top 300, adică peste 19 miliarde de euro, erau reprezentate în 2007 de plasamentele imobiliare. De altfel, reţeta „cumperi azi un teren pe un leu şi-l vinzi måine de zeci de ori mai scump“ a fost aplicată de mulţi romåni, ale căror averi au crescut astfel vertiginos, de-a lungul celor şapte ani de inventariere în Top 300 Capital. Trendul s-a inversat brutal în acest an, cånd piaţa imobiliară a fost printre primele domenii afectate de criza financiară. Experţii în imobiliare chestionaţi de Capital susţin că preţurile au scăzut, în ultimele şase luni, cu 15-30%. În oraşele mari, scăderile sunt ceva mai mici, de 10-15%, în medie, dar în cazul terenurilor s-a ajuns şi la deprecieri de pånă la 70%.
În aceste condiţii, proprietăţile imobiliare deţinute de milionarii din Top 300 s-au devalorizat cu circa 2,85 miliarde de euro faţă de nivelul la care se situau la finele lui 2007, anul de referinţă pentru ultima ediţie a Top 300 Capital. Însă, atåta vreme cåt preţurile din piaţă rămån peste cele de achiziţie, vorbim doar de scăderi pe hårtie.
Cele mai mari diferenţe apar la Gigi Becali, ocupantul primului loc în ultima ediţie a Top 300. Dacă luăm în calcul o reducere medie cu 30% a v