Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca nu crede ca alte institutii financiare importante urmeaza sa se prabuseasca pe perioada actualei crize a creditului, scrie International Herald Tribune.
Paulson a mai spus ca nu are intentia sa ceara Congresului aprobarea pentru a putea beneficia de cealalta jumatate a celor 700 mld. dolari (513 mld. euro), pe care statul le-a pus la dispozitie pentru ca sectorul financiar-bancar sa nu se prabuseasca sub greutatea crizei, inainte ca administratia presedintelui George W. Bush sa paraseasca Casa Alba pe 20 ianuarie, pentru a preda stafeta noului presedinte ales, Barack Obama. Acelasi Paulson a declarat ca actiunile intreprinse de autoritatile financiare atat in Statele Unite, cat si in alte state vor permite tuturor institutiilor importante din sistem sa continue sa functioneze.
Administratia a utilizat aproape toate cele 350 mld. $ (256,5 mld. euro) ce reprezinta prima transa a pachetului financiar salvator aprobat de Congres pe 3 octombrie. Au existat speculatii potrivit carora administratia Bush va cere aprobarea pentru a beneficia de cea de-a doua jumatate a celor 700 mld. $ inainte ca aceasta sa isi incheie mandatul.
Paulson a adaugat insa ca el crede ca guvernul detine "munitie suficienta" in prezent pentru a putea actiona, el amintind de programul financiar salvator si programele de creditare in valoare de miliarde de dolari pe care Fed si alte autoritati din sistemul bancar le utilizeaza in prezent. Acestea au fost motivele pe care el le-a invocat pentru a reitera ca nu este necesar sa apeleze la cea de-a doua jumatate a pachetului financiar in valoare de 700 mld. dolari, fonduri "tinute sub cheie" de Congres.
Trezoreria a anuntat ca a injectat alte 2,45 mld. dolari (1,79 mld. euro) in institutiile sectorului bancar prin achizitia directa de actiuni in cadrul a mai mult de 2