Strada cafenelelor este celebră pentru preţurile exorbitante şi vedetele care-şi fac veacul aici. Bucureşti, Piaţa Dorobanţi, strada Radu Beller. Aici, pe o distanţăde 150 de metri, milionarii îşi beau cafeaua laolaltă cu puştii de bani gata şi blondele ieşite la agăţat. Când două averi bucureştene, de câteva milioane de euro, au ceva de discutat, se întâlnesc la o cafenea din Dorobanţi. Serios! Nu vin singure, de capul lor, vin „însoţite” de nişte bărbaţi plinuţi, care îşi parchează Mercedes-urile şi BMW-urile pe trecerea de pietoni, au ochelari de soare pe ochi (indiferent de anotimp) şi servesc un energizant la micul dejun. Cu paiul.
Cafenea, lângă cafenea, lângă altă cafenea, bancară, italiană, turcească, kitschioasă, toate pline încă de la ora 11.00. De ce şi-or da toţi întâlnire aici...?
O cafea şi un sandvici cu cartofi prăjiţi
La orele prânzului, cafenelele de pe Radu Beller devin un fel de MacDonald’s de la Unirii: loc de întâlnire.Aproximativ 2.400 de cafele se consumă în fiecare zi pe Radu Beller, strada cea mai înţesată de cafenele din Bucureşti. Altfel spus, fiecare din cele aproximativ nouă cafenele de pe Radu Beller foloseşte zilnic circa două kilograme de cafea, din care se fac cam 260 de espresso-uri. Nu e mult, mâncarea se vinde mult mai bine, apreciază barmanii, iar turul dintr-o cafenea în alta ne lămureşte.
Prea puţini consumatori vin pe Radu Beller pentru cafea. Se bea şi ceai, apă plată cu lămâie, spirtoase, dar, mai ales, se mănâncă. Fetele, cu salatele de crudităţi, iar bărbaţii, cu sandviciurile. Cel puţin aşa descriu barmanii profilul consumatorului.
Cafeaua se bea în special dimineaţa, iar în timpul zilei şi seara comenzile merg în special pe mâncare şi băuturi alcoolice – mai ales bere şi vin.
Aşa că “vadul de cafenele”, singurul şi atât de celebru în Capitală,