Conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, castigurile salariale ale iesenilor sunt mai mari cu aproximativ 40 la suta, iar numarul salariatilor a crescut cu circa trei mii. Salariul mediu brut a crescut fata de anul trecut cu circa 300 lei.
Aceasta crestere de aproximativ 40 la suta este explicata prin majorarea salariului minim pe economie, prin primele de vacanta pe care le-au primit bugetarii si prin temperarea inflatiei. Potrivit specialistilor, aceasta crestere este una substantiala, insa trebuie luat in calcul faptul ca aceasta majorare a avut loc timp de 12 luni si pe langa aceasta medie mai sunt si salarii mai mici sau mai mari. De asemenea, aceasta crestere a salariilor recupereaza niste perioade de timp cand salariile erau foarte mici. Potrivit economistilor, procentual vorbind, aceasta crestere este mare. Pentru majoritatea iesenilor inseamna mult, insa pentru oamenii de afaceri aceste sume sunt egale cu zero. "Pentru cei mai multi dintre locuitorii judetului Iasi, aceasta crestere a salariilor cu 300 lei inseamna mult, dar pentru oamenii de afaceri inseamna nimic. Intr-adevar, banii astia reprezinta un motiv al cresterii nivelului de trai al iesenilor. Pentru economia locala, aceasta suma inseamna nimic pentru ca nu se pot face investitii cu acesti bani", a declarat Dan Chirlesean, profesor Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi. Fata de media pe tara, salariile medii brute din judetul Iasi sunt mai mici cu aproximativ 7 la suta, iar cele nete cu circa 6 procente.
Conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, castigurile salariale ale iesenilor sunt mai mari cu aproximativ 40 la suta, iar numarul salariatilor a crescut cu circa trei mii. Salariu