Pe ultima sută de metri înainte de Sărbători, la fabrica de globuri Argecom se lucrează intens. Sunt de onorat comenzi ferme primite încă de la începutul anului din SUA, Noua Zeelandă, Pe ultima sută de metri înainte de Sărbători, la fabrica de globuri Argecom se lucrează intens. Sunt de onorat comenzi ferme primite încă de la începutul anului din SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Australia şi Brazilia. De altfel, doar 10% din comenzile primite vin din partea comercianţilor români. Cei mai mulţi le preferă pe cele din plastic, mult mai ieftine, importate din China.
Unitatea de la Curtea de Argş este printre puţinele din lume în care aceste decoraţiuni de Crăciun se mai produc manual. În cei aproape 20 de ani de la înfiinţare, aici s-au produs aproape patru miliarde de globuleţe. „Ţeava de sticlă din care se fac decoraţiunile trece prin mai multe mâini înainte de a pleca spre bradul de Crăciun“, a explicat unul dintre angajaţii de la Argecom. Cei care lucrează pentru Moşul sunt adevăraţi artişti care transformă cu măiestrie materia primă în bijuterii.
Perspectiva pentru noul an nu este însă îmbucurătoare. De vină sunt costurile ridicate ale globuleţelor produse aici care fac, implicit, ca şi preţul de vânzare să fie ridicat. O astfel de bijuterie ajunge să coste până la 4-5 euro, în funcţie de formă, mărime sau de dificultatea execuţiei desenului. Fiecare produs este unic, pentru că, deşi teoretic desenele pot fi executate după acelaşi şablon, practic nu ies pe poarta fabricii două globuri identice.