Cu siguranţă, adori mesele „ca la mama acasă”. Ce poate fi mai bun decât antreurile variate, urmate de o friptură, un cozonac pufos şi un pahar de vin? Dar ce impact au asupra sănătăţii toate aceste răsfăţuri culinare caracteristice Sărbătorilor? Sfaturi pentru evitarea problemelor digestive
Conform unui studiu comandat de Unilever, 43 la sută din românii de la oraşe au obiceiuri alimentare nesănătoase şi nu respectă orarul meselor.
Printre obiceiurile alimentare proaste se numără faptul că alimentele sunt selectate în principal după gust, fără a se ţine cont de valorile nutritive.
În plus, în perioada Sărbătorilor de iarnă, românii au obiceiul de a consuma cantităţi uriaşe de mâncare şi, în special, preparate din carne.
Şi cum alcoolul nu poate lipsi într-o zi de sărbătoare, se fac abuzuri şi în acest sens. Rezultatul? Probleme digestive, hipertensiune, iar pe termen lung, boli de inimă şi diabet.
Cea mai bună legumă e... porcul
Carnea, ouăle, laptele şi brânza sunt elemente de bază în alimentaţia zilnică a românilor. Este adevărat că, mai ales în sezonul rece, carnea este o sursă excelentă de energie, datorită conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi minerale.
Aceasta conţine cantităţi mari de fier (mai ales organele), dar şi calciu, sulf, magneziu, complexul de vitamine B şi vitaminele A şi D. În acelaşi timp însă, carnea, în special cea de porc sau de vită, este bogată în grăsimi saturate, greu asimilabile de organism.
Conform statisticilor actuale, aceste grăsimi sunt unul dintre principalii factori favorizanţi ai bolilor cardiovasculare. Astfel, o dietă bazată pe carne şi alte produse animale poate duce, pe termen lung, la creşterea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, la ateroscleroză, dar şi la gută, artrită, cancer colorectal s