Aseară a fost lansată, la Librăria Cărtureşti, „Epoca de Aur pentru copii” de Ştefan Constantinescu. Artistul vizual Ştefan Constantinescu, stabilit în Suedia, a gândit un proiect menit să readucă în memoria oamenilor „epoca Ceauşescu”. O expoziţie-instalaţie, cu fotografii şi obiecte diverse, deschisă la Stockholm şi o carte „pop-up”, editată în condiţii grafice şi tipografice excelente de Institutul Cultural Român de la Stockholm, Pionier Press şi Labyrint Press, îmbină cu ştiinţă şi umor elemente autobiografice şi întâmplări reale din perioada 1968 - 1989. Cartea bilingvă (română - engleză) se distribuie deja în Suedia şi SUA.
Personajele se ridică din pagină, refăcând amintirile autorului, ca în cărţile pentru copii. Şi nu numai personajele. Dintr-o pagină se îndreaptă spre noi o maşină. Este menită să amintească restricţiile la benzină, circulaţia alternativă duminica, concediile la mare cu bilet de la sindicat, dar şi vacanţele primului bărbat al ţării, cu vânătoare şi jocuri de cărţi, de biliard sau volei. În alt loc, prinde viaţă sub ochii cititorului drumul bisericii Mihai Vodă, strămutată din locul ei de sistematizările aberante ale perioadei.
Împărţită pe capitole, „Bucureşti”, „Şcoala”, „În vacanţă”, „Armata”, „Cutremurul”, „De valoare” sau „Lipsuri”, cartea surprinde detaliul relevant şi ironic, într-un fel de radiografie improvizată, fără menajamente, dar şi fără patetism aparent. În partea de jos a fiecărei pagini, rubrica „Ştiaţi că...” punctează un episod.
Salutul lui Salvador Dali
Un carnet de membru UTC, o cartelă de alimente, un frigider gol, o neinspirată reclamă la cele câteva paste de dinţi ce se fabricau în ţară, „circurile foamei” se perindă sub ochii cititorului.
Şi, ca o ironie supremă, apare o telegramă primită de Ceauşescu la alegerea sa ca preşedinte al ţării, publ