Numărul de falimente şi numărul de salariaţi care vor intra în şomaj anul viitor depind foarte mult de măsurile economice pe care le va lua viitorul guvern, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR). Sursa: Agerpres
El a declarat ieri că, pentru a reduce efectele crizei financiare şi economice asupra firmelor, noul guvern trebuie să deblocheze creditarea, să stimuleze investiţiile şi atragerea fondurilor europene.
Florea Pârvu, vicepreşedinte al CNIPMMR, estimează că rata şomajului va creşte de la 4,1% în noiembrie 2008 la 5,5%-6% în primăvara anului viitor. Potrivit reprezentantului patronal, un şomaj mai mare va ascuţi concurenţa pe piaţa forţei de muncă, iar salariile noilor angajaţi vor scădea.
Cea mai gravă problemă care ar putea târî în faliment multe întreprinderi de succes este blocarea creditării, spun liderii patronali. În acest sens, CNIPMMR a solicitat ca noul guvern să discute cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai băncilor comerciale, pentru a găsi soluţii ca instituţiile de creditare să reînceapă să împrumute firmele.
Aplicaţia declaraţiilor on-line, nefuncţională
O altă soluţie pentru sprijinirea IMM-urilor în această perioadă de criză este scutirea de impozit a profitului reinvestit, consideră conducerea Consiliului IMM-urilor. „Sumele care vor fi deblocate prin neimpozitarea profitului reinvestit se ridică la ordinul miliardelor de euro“, estimează Ovidiu Nicolescu.
Reprezentanţii CNIPMMR cer autorităţilor să reducă birocraţia cu ajutorul înfiinţării unui birou unic la administraţiile financiare, unde firmele să obţină toate informaţiile, şi să depună toate declaraţiile.
În plus, ei susţin că sistemul de depunere on-line a declaraţiilor disponibil pe site-ul ANAF nu este funcţional. „Sunt cazuri când deşi documentel