JUCĂRII PRIN TIMP. Cum Moş Crăciun poate fi găsit oriunde, copiii cred că-i pot cere absolut orice, aşa că pretenţiile micuţilor de azi diferă substanţial de cele ale părinţilor sau ale bunicilor lor. Sursa: Anita Vizireanu
Crăciunul înseamnă pentru noi toţi momente frumoase, familie, cadouri, surprize, brad împodobit. Cele mai frumoase Sărbători de care ne amintim sunt întotdeauna cele din copilărie, astfel încât ne străduim să le facem cât mai frumoase în fiecare an şi pentru copiii noştri, oferindu-le din ce în ce mai multe cadouri. Jucăriile care pot fi găsite anul acesta sunt pe măsura listelor făcute de copii, afectaţi şi ei de consumatorism, şi îi pun pe părinţi la cheltuieli grele.
Valorile materialiste sunt pe primul loc
Jucăriile dorite de copii cu zeci de ani în urmă diferă foarte mult de cele din listele făcute acum pentru Moş Crăciun. Pentru părinţii noştri era deajuns o păpuşă din cârpe sau un trenuleţ din lemn, noi primeam păpuşi Arădeanca, jocuri „Nu te supăra, frate“ şi figurine cu indieni şi soldăţei.
Şi cu ce înfrigurare era aşteptat Moşul din epoca comunistă şi ce fericire era când primeam modestele cadouri! Portocalele sau bananele erau delicatese oferite cu mari eforturi.
„Este vorba de epoci diferite. Acum oamenii sunt preocupaţi să aibă cât mai mult. Chiar şi de Crăciun, valorile materialiste sunt pe primul loc, luând locul ideii de comuniune, de familie“, este de pă- rere Aurora Liiceanu, doctor în psihologie. Multe dintre listele scrise anul acesta de copii cuprind jucării de sute de lei fiecare. Cele mai dorite sunt poneii şi castelul lor, bancurile de scule, pisicile inteligente, bebeluşii care fac pipi, laptopurile bi şi trilingve cu 20-30 de activităţi, calculatoarele, dar şi consola de jocuri Wii, care costă peste 900 de lei.
Şi totuşi, ce s-a schimbat în relaţ