Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autorităţilor de la Londra de a menţine restricţiile privind accesul forţei de muncă din România şi Bulgaria pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie şi îşi exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu această măsură. MAE consideră că menţinerea restricţiilor este contrară spiritului Strategiei de la Lisabona, ale cărei obiective, acceptate atât de Marea Britanie cât şi de România, vizează crearea mai multor
Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autorităţilor de la Londra de a menţine restricţiile privind accesul forţei de muncă din România şi Bulgaria pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie şi îşi exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu această măsură.
MAE consideră că menţinerea restricţiilor este contrară spiritului Strategiei de la Lisabona, ale cărei obiective, acceptate atât de Marea Britanie cât şi de România, vizează crearea mai multor locuri de muncă şi eliminarea obstacolelor care încă îngrădesc mobilitatea lucrătorilor în interiorul Uniunii.
În opinia MAE, nu este de estimat producerea unei presiuni din partea românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie, care să justifice măsuri de protecţie.
În cursul acestei dimineţi, secretarul de stat Răduţa Matache a prezentat poziţia autorităţilor române şi în cadrul unei discuţii avute la sediul MAE cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, în cadrul căreia, acesta a informat asupra hotărârii autorităţilor britanice. Ambasadorul britanic a menţionat că următoarea reevaluare a deciziei va avea loc în decembrie 2009 şi a comunicat că numărul de locuri prevăzut anual pentru cetăţenii români în cadrul schemei de lucrători sezonieri în agricultură va creşte de la 16.250 la 21.250.
Ambasadorul Marii Britanii a precizat că decizia nu este îndreptată împotriva cetăţenilor români, fiind strict motivat