Unul dintre satelitii lui Saturn a fost surprins in timp ce se comporta foarte asemanator cu Pamantul. Imagini satelitare ale suprafetei sale inghetate ne arata crapaturi si crevase a caror forma se modifica si pe care cercetatorii le aseamana cu evolutia dinamica a fundului oceanelor terestre. Acesta a fost subiectul unei comunicari stiintifice la conferinta asociatiei americane de geofizica din San Francisco.
EnceladusPaul Helfenstein, de la Cornell University, si colegii au studiat harti digitale ale satelitului Enceladus, pentru a urmari modul in care suprafata acestei lumi inghetate se modifica in timp.
Enceladus este unul dintre satelitii lui Saturn, descoperit in anii Revolutiei Franceze. El a intrat insa in atentia cercetatorilor insa abia in epoca explorarilor spatiale, ca unul dintre corpurile ceresti pe care n-ar fi cu totul exclus sa fi existat conditii favorabile dezvoltarii vietii. Primele imagine ale lui Enceladus au fost obtinute de sondele Voyager, in anii 80.
Sistemul lui Saturn
Foto: NASA
Supriza de atunci a fost diversitatea suprafetei lui Enceladus, foarte neregulata, oarecum neobisnuit de neregulata. Asa a ajuns Enceladus unul dintre obiectivele prioritare ale sondei Cassini. In ultimii 3 ani, sonda Cassini a trecut de 4 ori foarte aproape de suprafata planetei – la mai putin de 100 de km. In Octombrie anul acesta, Casini a trecut razant peste suprafata satelitului Enceladus, la 25 de km altitudine.
Ce s-a observat, insa ?
A fost de parca o lume inghetata ar fi prins viata. Micul satelit saturnian s-a dovedit geologic activ. Cassini a fost in stare sa vada si sa ne arate o suprafata care evolueaza.
Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris:
"Enceladus este situat in inelul E al lui Saturn, unul dintre inelele instabile din punct de vedere gravit