Banca centrala americana (Fed) s-a aventurat pe un teren neexplorat, continuand seria de masuri neconventionale prin reducerea dobanzii de politica monetara de la 1% aproape de zero.
In urma deciziei luate de conducerea bancii, dobanda practicata de Fed ar urma sa varieze intre 0% si 0,25%, potrivit oficialilor institutiei. Noua strategie - aparuta dupa ce mijloacele conventionale de combatere a crizei au esuat in a infrunta ceea ce ar putea deveni cea mai severa recesiune postbelica - implica de asemenea o cooperare mult mai stransa intre banca centrala si Trezorerie, scrie presa internationala.
Scopul noii abordari a autoritatilor de la Washington este acela de a impulsiona creditarea si consumul, ceea ce ar putea genera o revenire a economiei americane pana la jumatatatea anului viitor. De asemenea este de asteptat ca banca centrala sa mentina dobanda la un nivel redus pentru o perioada relativ lunga de timp.
"Pentru ca noile masuri sa functioneze corect este nevoie de o imbinare intre pachetele de stimulare monetara si cele de stimulare fiscala", a declarat fostul presedinte al Fed, Lyle Gramley, in prezent consilier economic in cadrul Stanford Group. Banca centrala americana a semnalat deja ca doreste sa se "asigure ca pachetul guvernamental de stimulare fiscala, care urmeaza sa fie adoptat, va fi pe deplin sprijinit si finantat de catre Fed", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Urmatorii pasi ai Fed ar putea cuprinde un pachet de masuri care sa sprijine industria creditelor ipotecare, precum si extinderea unui program in valoare de 200 mld. dolari menit sa impulsioneze operatiunile din segmentul cardurilor de credit si al imprumuturilor pentru studenti. Noul plan implica insa si o serie de riscuri, cel mai vizibil fiind cel al distorsionarii preturilor de pe piata pentru o perioada lunga de timp, in conditiile in care doba