Delegatia braileana din partea structurii locale a Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania a ajuns, ieri, la Nadlac, unde s-au alaturat zecilor de colegi din tara participanti la miscarea de protest care se deruleaza zilele acestea la mai multe puncte de trecere a frontierei. Asa cum a explicat seful delegatiei, Marioara Marin, la pichetarea vamii Nadlac participa 10 fermieri locali alaturi de colegii din din Timis, Hunedoara, Vilcea, Dolj, Olt, Arges, Dimbovita, Teleorman, Prahova, Tulcea si Ialomita. Protestul se deruleaza intr-o parcare de pe marginea drumului, intrucit autoritatile aradene nu i-au lasat sa se manifeste pe DN 7 in apropierea vamii sau in punctul de trecere a frontierei.
Participantii la protest cer Guvernului sa acorde subventii zootehniei, dupa modelul altor tari din Uniunea Europeana. "Noi nu avem cum sa supravietuim pentru ca se aduce lapte din UE la pret de dumping, subventionat in tarile in care este produs. Cerem si noi sa avem aceleasi drepturi ca ale crescatorilor europeni, sa beneficiem de subventii", a declarat Eugen Popa, unul dintre organizatorii actiunii de protest de la Nadlac.
Protestatarii poarta pancarte prin care cer spijinirea agriculturii si a zootehniei: "Atentie, inmormintam agricultura daca Guvernul nu ia masuri corespunzatoare!", "Vrem aceleasi subventii ca si fermierii din UE" sau "Guvernanti, protejati agricultura". Mai mult, asa cum a explicat conducerea organizatiei sindicale, comertul cu lapte se face fara respectarea legislatiei europene si nationale, iar autoritatile romane nu controleaza importurile de lapte materie prima. Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR), Costel Caras, a spus ca peste 30% din cantitatea de lapte procesata zilnic in Romania, adica peste 400 de tone, este importata din tari membre UE, in special din Ungaria si Polonia, fara a fi res