Vin, bere, whisky, şampanie? Care este cea mai sănătoasă băutură alcoolică? Specialiştii spun că toate acestea sunt bune, cu condiţia să nu depăşeşti cantităţile recomandate. Vinul, cel mai sănătos
Să sărbătoreşti cu un pahar de vin în mână nu este rău deloc. Această băutură conţine resveratrol, un antioxidant care menţine sănătatea vaselor de sânge, prevenind bolile cardiovasculare.
Deşi este mai sărac în antioxidanţi decât vinul roşu, nici cel alb nu e de ignorat. Acesta stimulează secreţia de sucuri gastrice.
Este de preferat vinul sec, fără adaosuri de zahăr şi coloranţi. Vinurile au însă şi un defect: conţin sulfiţi, care pot duce la instalarea astmului şi care interferează cu metabolismul vitaminei B1, importantă în funcţionarea sistemului nervos central.
Whisky-ul poate combate cancerul
Consumat în cantităţi mult mai mici decât vinul sau berea, whisky-ul ar putea preveni apariţia tumorilor canceroase, datorită acidului elagic pe care îl conţine, susţin cercetătorii britanici.
Este vorba despre un singur tip de whisky, şi anume cel realizat doar din malţ, fără alte adaosuri. Însă acesta se găseşte cu dificultate şi este şi foarte scump. Whisky-ul pe care îl bem în mod obişnuit are de regulă doar 10 la sută whisky, restul fiind alcool din cereale.
Berea rămâne în sânge 48 de ore
Blondă sau brună, berea este pe locul al doilea în topul băuturilor alcoolice care menţin sănătatea vaselor de sânge şi a inimii.
Potrivit cercetătorilor, berea conţine vitamine din grupul B, care scad nivelul homocisteinei din sânge. Aceasta este o substanţă asociată cu inflamaţiile care duc la instalarea afecţiunilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale şi a trombozei.
Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia că berea este