Criza de lichiditati ar putea determina bancile locale sa-si reduca sau chiar sa renunte la distribuirea de dividende anul viitor, ceea ce ar putea lasa SIF-urile fara o sursa importanta de venit, spun sefii celor cinci societati de investitii financiare.
Cele mai mari banci locale, BCR si BRD Groupe Societe Generale ar putea raporta in acest an profituri record, dupa ce au incasat cate 87,5 mil. euro din vanzarea participatiilor detinute la compania de asigurari Asiban. Cu toate acestea, dividendele distribuite de cele doua banci ar putea scadea semnificativ, in conditiile in care nevoia de lichiditati i-ar putea determina pe actionarii majoritari ai celor doua institutii de credit, grupul austriac Erste Bank si grupul francez Societe Generale, sa pastreze profitul. Principalele afectate ar putea fi SIF-urile, care detin fiecare pachete de cate 6% din BCR si 5% din BRD si care au incasat in ultimii ani sume importante din dividende.
"Exista posibilitatea ca bancile sa nu dea dividende anul viitor, desi au profituri mai mari si au vandut participatiile la Asiban", spune Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia (SIF4).
Previziunea sa este impartasita, cu anumite nuante, si de ceilalti sefi de SIF.
"Nu cred ca cele doua banci vor renunta la dividende, dar este posibila o reducere a nivelului acestora. Teoretic, n-ar trebui sa fie probleme privind dividendele, pentru ca profiturile sunt bune, dar s-ar putea sa se ia o decizie legata de lichiditati, pentru ca distribuirea de dividende ar presupune iesiri semnificative de capital. Sper sa fie o intalnire intre reprezentantii SIF si cei doi actionari majoritari inainte sa se ia o decizie", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1).
Perspectiva reducerii dividendelor incasate de la BCR si BRD face mult mai dificila