Dincolo de marile falimente bancare si de prabusirea pietelor de capital din intreaga lume, principala caracteristica a actualei crize financiare este reprezentata de o lipsa acuta de lichiditati. Aceasta a generat o incetinire semnificativa a activitatii de pe piata imobiliara europeana, impingand puternic in jos preturile. Iar in conditiile in care vestile proaste nu dau semne ca se vor risipi curand, un nou motiv de ingrijorare incepe sa se contureze: cine va asigura cererea pentru noile proiecte, constituindu-se astfel in surse de capital.
Deocamdata, exista inca suficienti investitori activi pe piata imobiliara europeana, iar unii dintre acestia si-au asumat angajamente pe termen lung vazand chiar o oportunitate de castig, pe fondul prabusirii abrupte a preturilor, odata cu revenirea pietei la limitele normale. Totusi, in situatia in care perspectivele economice sunt din ce in ce mai gri este de asteptat ca nu toti investitorii sa-si poata mentine pozitiile. Iar pe acest fundal, finantarea sectorului de real estate devine problematica.
Analistii de la CB Richard Ellis au identificat totusi patru surse stabile de provenienta a lichiditatilor necesare continuarii activitatii de pe piata imobiliara. Dintre acestea, cele mai importante sunt fondurile de investitii suverane si fondurile speciale germane (asa-numitele open-ended). Celelalte surse de finantare sunt reprezentate de fondurile imobiliare si companiile imobiliare listate.
In asteptare. Fiecare dintre acesti investitori institutionali are propriile motive pentru a-si continua activitatea din segmentul de real estate, in acelasi timp fiind foarte greu de estimat valoarea totala a capitalului de care acestia dispun.
Analistii CBRE previzioneaza ca banii pe care acesti investitori i-ar putea aduce pe piata europeana in urmatorul an si jumatate ar putea atinge valoare