La Curtea de Argeş funcţionează una dintre ultimele fabrici de globuleţe din ţară. Anul acesta, în ciuda crizei, s-au vândut aproape un million de sfere de sticlă făcute manual de meşterii de la Argcoms Socom. “Să faci un globuleţe e un lucru mare. Mă gândesc mereu, unde ajunge, în ce casă, ce oameni se vor uita la el şi se vor bucura de culorile şi de frumuseţea lui. E aşa de fragil, ţi-e milă când se sparge”, povesteşte Alina Popescu.
Femeia pictează flori de gheaţă sau moşi crăciuni pe suprafaţa lucioasă a micii sfere de sticlă, iar mâna alunecă uşor. E complicat drumul sticlei către ornament, dar rezultatele sunt spectaculoase. “Am vândut anul acesta cred că un milion de globuleţe. Criza ne-a atins şi pe noi, în sensul că au scăzut comenzile pentru seriile mari, pe care le trimiteam în Statele Unite, dar au crescut pe altă parte, serii de la mediu spre scump”, povesteşte Sandu Nichita, preşedintele Argcoms Socom.
Atelierul de creaţie nu e mare, dar e foarte colorat. Stau toate culorile curcubeului în câteva castronaşe din care lucrătoarele înmoaie pensula şi o trec uşor peste globule. “Sunt noutăţi, faţă de anii trecuţi. Noi producem globuleţe d e30 de ani, dar încercăm să ne perfecţionăm continuu. Acum lucrăm mai mult cu pictură şi decorare în relief. De asemenea, decorăm, la comandă, cu pietre semipreţioase, de fapt cu un praf de diamant industrial, ormnamentele făcute astfel având o strălucire extraordinară”, spune Sandu Nichita.
Preţul frumuseţii unei nopţi de Ajun îngropată într-un globuleţ poate părea mare, pentru unii. Un glob “înnobilat”, personalizat, decorat cu praf de diamant, poate ajunge la 15 euro. Unul obişnuit, de serie, cum spune preşedintele Nichita, costă cam 20 de eurocenţi.”Noi lucrăm doar cu sticla, dintotdeauna am făcut aşa. Cred că plasticul sau sârmele îndoite importate din Extremul Orient şi puse în pomu