Electrica, cel mai mare furnizor local de energie electrica aflat in potofoliul statului, a dat startul privatizarii a cinci din cele opt sucursale ale filialei de mentenanta si servicii, Electrica Serv, prin publicarea anuntului privind cererea ofertelor pentru servicii de consultanta financiara.
Cele cinci sucursale ale Electrica Serv sunt cele care deservesc acum exact filialele Electrica privatizate, respectiv fostele Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Muntenia Sud.
Desi licitatia este una internationala, cei mai interesati ar putea fi actionarii majoritari ai filialelor Electrica privatizate, respectiv CEZ (Cehia), Enel (Italia) si E.ON (Germania). Anuntul privind intentia de privatizare vine in contextul in care Electrica Serv, cu vanzari anuale de 250 mil. euro, se confrunta cu o situatie financiara delicata ca urmare a scaderii comenzilor, recent fiind anuntat un program de plecari voluntare prin care erau vizati 1.725 dintre angajatii companiei. Modalitatea concreta de privatizare a celor cinci sucursale va fi stabilita in urma studiilor facute de consultantii financiari, procesul putand viza fie doar vanzarea unor active sau activitati, sau vanzarea companiilor in intregime.
Ofertele pot fi depuse pana pe 16 ianuarie, iar durata contractului de consultanta este de maxim un an.
"Normal ca este o incercare de eficientizare a companiei. Sunt vremurile care sunt si este necesar sa ne pregatim pentru ceea ce este mai rau. Dorim sa obtinem maximum de bani in minimum de timp. Este o licitatie internationala, deci nu este un proces destinat doar grupurilor straine care sunt actionarii majoritari ai filialelor Electrica", a declarat Catalin Stancu, directorul de afaceri corporatiste din cadrul Electrica.
Pe de alta parte, investitorii spun ca aceasta privatizare ar putea veni prea tarz