In ciuda tuturor eforturilor de deblocare a pietelor de credit, banca centrala americana si Trezoreria nu dau semne ca ar putea pune capat crizei ce dureaza de 18 luni, fapt demonstrat de diferenta fara precedent dintre dobanzile pe care bancile si guvernul american le platesc pentru a se finanta, scrie Bloomberg.
Diferenta dintre Libor, dobanda pentru imprumuturile pe trei luni pe care bancile si le acorda reciproc, si ratele titlurilor de Trezorerie este de sase ori mai mare decat in perioada de dinainte ca pietele sa inceapa sa "inghete" in iunie 2007.
Desi diferenta dintre cele doua a scazut pana la 1,82% pe 16 decembrie de la 4,64% in octombrie, preturile contractelor de atragere de finantare indica faptul ca investitorii nu se asteapta ca creditarea sa-si revina pana in cea de-a doua jumatate a anului viitor cel mai devreme.
"Conditiile s-au relaxat cu siguranta, insa sunt inca extraordinar de stricte, departe de normalitate", a declarat Michael Darda, economist-sef in cadrul MKM Partners.
Desi indicele S&P 500 a inregistrat o crestere de 23% fata de minimul de luna trecuta, iar Fed a promis sa recurga la toate mijloacele de care dispune pentru a pune capat celei mai prelungite recesiuni dintr-un sfert de secol, investitorii ocolesc in continuare toate titlurile, cu exceptia celor de Trezorerie. In conditiile in care bancile acumuleaza cash, companiile intampina dificultati in a-si refinanta datoriile, iar consumatorii nu se pot imprumuta, punand presiune asupra unei economii asteptate sa scada cu 4% in acest trimestru, conform mediei asteptarilor a 79 de strategi chestionati de Bloomberg.
Creditarea consumatorilor s-a redus cu 6,4 miliarde $ in august si 3,5 miliarde in octombrie, 2008 fiind primul an cu cel putin doua declinuri din 1992. Declinul din august a fost cel mai semnificativ din ultimii cel putin 65 de ani. Vanzarile de