Autorităţile de la Londra sunt de părere că încurajarea intrării pe piaţa de muncă britanică a muncitorilor români şi bulgari nu este în interesul acestei ţări.
1 /. Motiv pentru care au afirmat că nu vor renunţa la restricţiile impuse cetăţenilor aparţinând ultimelor două ţări care au aderat la UE, România şi Bulgaria.
Ministerul român al Afacerilor Externe este dezamagit de decizia luată la Londra. Reprezentanţii instituţiei au precizat că "menţinerea restricţiilor este contrară spiritului Strategiei de la Lisabona, ale cărei obiective, acceptate atât de Marea Britanie cât şi de România, vizează crearea mai multor locuri de muncă şi eliminarea obstacolelor care încă îngrădesc mobilitatea lucrătorilor în interiorul Uniunii".
În cursul acestei dimineţi, secretarul de stat Răduţa Matache a prezentat poziţia autorităţilor române, în cadrul unei discuţii avute la sediul MAE cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett.
În cadrul unui comunicat de presă al instituţiei, Matache a arătat că datele statistice arată că în Marea Britanie sunt puţini cetăţeni români, în jur de 1% din totalul cetăţenilor străini din această ţară, şi a subliniat contribuţia pozitivă pe care aceştia o au la dezvoltarea economică a ţării de reşedinţă. În plus, a fost subliniată "tendinţa crescătoare a cetăţenilor români de a se reîntoarce în România, precum şi politicile guvernamentale de încurajare a acestui proces".
Tot criza este de vină
Explicaţia oferită de ambasadorul Barnett faţă de decizia autorităţilor britanice de a menţine restricţiile are la bază criza financiară actuală. Acesta a subliniat că "decizia nu este îndreptată împotriva cetăţenilor români, fiind strict motivată de situaţia economică internă, pe fundalul crizei economice şi financiare globale şi a subliniat excelenta cooperare româno-bri