Proiectul programului de guvernare in sectorul IT&C al viitorului executiv PD-L/PSD a fost primit cu un optimism moderat de catre reprezentantii industriei.
Jucatorii din industria IT&C spun ca obiectivele programului de guvernare propus de noul executiv ar putea fi realizabile, insa Guvernul pierde din vedere anumite aspecte care ar putea fi mai importante.
"Consider ca cea mai importanta masura care ar trebui adoptata este cresterea rolului Ministerului Comunicatiilor, pentru ca, pana acum, acest minister a fost aproape inexistent pe piata, fara a putea controla strategia de dezvoltare in IT&C", a declarat Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"S-au lansat proiecte de 150 si de 200 de milioane de euro in educatie, fara ca acestea sa fie coordonate de MCTI. Este absolut inacceptabil. Toate proiectele publice trebuie avizate in baza unei strategii. Altfel se lanseaza proiecte de zeci de milioane fara niciun fel de capatai", a adaugat Dragan.
El sustine ca cea mai importanta strategie care se regaseste pe planul de guvernare propus este realizarea unei infrastructuri. "Proiectul de informatizare al scolilor nu se poate realiza atata timp cat nu exista o baza de date unica. Pe de alta parte, cum putem vorbi de informatizarea spitalelor daca nu avem centralizate informatiile despre medici, pacienti, fise medicale electronice?"
El a spus ca absenta unei infrastructuri IT are acelasi efect pe care lipsa autostrazilor o are asupra economiei. Fiecare minister isi lanseaza proiecte dintr-un interes local si mai mult din nevoile furnizorilor de IT, dand nastere unor proiecte punctuale care nu au relevanta si nu se pot dezvolta, apreciaza Dragan.
Seful ANIS considera ca ar mai trebui dezvoltata si platforma de eGuvernare, pentru care este de asemenea necesara dezvoltarea infrastruc