Se spune ca "un oras care nu-si cunoaste trecutul, este ca un copil care nu-si stie parintii". Noua, brailenilor, ne-a fost dat sa cunoastem, fara voie insa, trecutul rastalmacit de veneticii de la Rasarit si sa-i uitam aproape cu desavirsire pe aceia care au adus urbei bogatia si faima pe care, probabil, nu le va mai dobindi niciodata. Se cuvine, deci, sa lasam izvoarele sa vorbeasca, iar noi, cei adesea mintiti si inselati, sa ne intoarcem privirile catre trecut, sa-i cunoastem mai bine pe cei care au facut, cu adevarat, cinste Brailei. In fiecare joi, in aceasta pagina, cotidianul "Obiectiv" scoate la lumina, din subconstienul colectiv al urbei, cite o personalitate. O personalitate marcanta din arta, cultura sau politica. Astazi, Atanasie Popescu, profesor, bibliotecar, fondatorul Bibliotecii si Muzeului Brailei, fost director al Liceului "Nicolae Balcescu", "stralucit exemplu de munca si intelepciune", "veteran" al culturii brailene.
Profesorul Atanasie Popescu s-a nascut la 10 noiembrie 1848, in localitatea Lipia, Plasa Sarata, judetul Buzau. A urmat cursurile primare in comuna natala, iar cele secundare la Buzau si Bucuresti, absolvind liceul in anul 1870. Patru ani mai tirziu, Atanasie Popescu absolva Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. In acelasi an, 1874, este numit profesor de romana si latina la Gimnaziul Comunal (actualul Colegiu "Nicolae Balcescu") dupa ce pe timpul studentiei, ocupa functiile de copist si "tiitor de registru" la Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice. La "Nicolae Balcescu" (pe atunci "liceu real") a predat fara intrerupere pina la pensionare, in anul 1908, ocupind functia de director al institutiei timp de 30 de ani.
Profesorul Popescu a fost membru al Comitetului de Initiativa pentru infiintarea Bibliotecii Publice si a Muzeului Stiintific din Braila (ctitorite