Volumul lui Ştefan Constantinescu, apărut în ediţie bilingvă, ilustrează 20 de ani ai regimului comunist în România.
Volumul „Epoca de Aur pentru copii“, de Ştefan Constantinescu, editat în condiţii grafice cu totul deosebite, într-un concept interactiv pop-art, cu pagini cartonate şi cerate dintre care se ridică, în momentul în care le deschizi, alte imagini ascunse sau pliate în primele, a fost lansat aseară, la Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român.
Albumul conturează o istorie neconvenţională ce începe în 1968, anul naşterii artistului, şi se încheie cu Revoluţia din 1989. O întreagă lume, cu simbolurile ei, se revarsă dintr-o pagină în alta: figurile dictatorilor, o cravată de pionier, vechile bancnote de 25, 50 şi 100 de lei, care se răsfiră pe spirala amintirilor, un caiet de şcoală dictando, un carnet de note, de membru UTC sau de partid, un certificat de naştere.
Putem vedea imagini din vechiul Bucureşti, cu dărâmarea bisericilor, poze din timpul cutremurului, fotografii cu Moş Gerilă sau din perioada Europei Libere, într-un produs unic pe piaţa culturală contemporană.
Ştefan Constantinescu, în vârstă de 40 de ani, stabilit şi recunoscut prin multe premii în Suedia, a construit structura albumului pe momente inspirate din propria biografie şi din poveştile Epocii de Aur, care sunt aşezate în final pe o „spirală a timpului“.
Deşi se adresează copiilor şi apare viu colorată, cartea este un produs destinat mai ales adulţilor. Volumul bilingv, în română-engleză, conţine ilustraţii, fotografii, o cronologie şi scrisori cu mărturii despre Epoca de Aur semnate de personalităţi precum Adina Brădeanu, Agnes Ers, Ion Grigorescu, Alexandru Polgár, Toader Popescu, Miruna Stroe, Alina Şerban şi Ana Maria Zahariade.
Simbolurile oprimării
Artistul face un studiu al strat